איש החודש: יולי 2016

אל קפונה (1947-1899)
איש החודש של ערוץ ההיסטוריה
יולי 2016


אל קפונה, הגנגסטר אמריקני, יליד ברוקלין ובן למהגרים מאיטליה סימל את השלכות "חוק היובש" בארה"ב בשנות ה-20. הוא גדל בשכונה שבה פרחו הפשיעה והפושעים, שקלטו את קפונה שנשר מבית הספר. חיזוריו אחר הנערה הלא נכונה הסתיימו בצלקת המפורסמת שהעניקו לו את הכינוי "פני צלקת".

ב-1919, הסתבך ונמלט לשיקגו, בה הוא הופך לבן חסותו של הגנגסטר ג'וני טוריו. אלה הם כאמור, ימי "תקופת היובש", תקופה בה התיקון ה-18 בחוקה האמריקנית אסר לייצר, למכור או להוביל משקאות משכרים תחומי ארה"ב. קפונה השתלב והתקדם בתעשיית האלכוהול הלא חוקית ובתי הבושת. ב-1925 הוא תפס את מקומו כמנהיג הכנופיה הדרומית, לאחר ניסיון התנקשות בטוריו. יריביו העיקריים הם אנשי הכנופיה הצפונית שניסתה לחסלו ולהשתלט על עסקיו . קפונה הסלים את האלימות בין הכנופיות כשהוא אימץ את תת המקלע החדש "תומפסון" שנודע בכינוי "טומי גאן".

בפברואר 1929, נודע לקפונה שמוראן, מנהיג הכנופיה הצפונית, תכנן כינוס חשוב במוסך ששימש מחסן אלכוהול. ביום ולנטיין הקדוש (14/2/1929) ארב צוות החיסול של קפונה כשהוא חמוש ברובי "טומי-גאן". שבעה מאנשיו של מוראן נכנסו למוסך, ואנשיו של קפונה המחופשים לשוטרים הפתיעו אותם והורו להם להניח את נשקם. מיד לאחר מכן, פתחו אנשי קפונה באש שחיסלה את השבעה. קפונה שהה בפלורידה וכך בנה לעצמו אליבי. לאחר אירוע זה, שנודע כ"טבח של יום ולנטיין הקדוש" התעוררו רשויות אכיפת החוק ובראשם צוות משרד האוצר בראשותו של אליוט נס ו"הבלתי משוחדים", שמצא באחת הפשיטות שלו ספר חשבונות, שהיווה ראייה להאשמתו בהעלמת מס. ב-1931, הוא נמצא אשם במשפטו (לא לפני שניסה להגיע לעסקת טיעון ולשחד מושבעים) ונשפט ל-11 שנות מאסר בכלא פדראלי ועוד שנה בכלא מחוזי וזאת על השתמטות ממס הכנסה. במאי 1932, הגיע קפונה לכלא פדראלי קשוח באטלנטה אך הוא הצליח להשתלט על העניינים ולזכות בהטבות מיוחדות, ולפיכך הוא הועבר לכלא אלקטרז. קפונה קיווה לבסס את מעמדו גם בכלא זה, אך תנאי הבידוד שנכפו עליו וביטול חוק היובש (בזמן ממשל רוזוולט, 1933) פגעו קשה במעמדו ובעסקיו. מצבו החברתי והבריאותי התרופפו בשנותיו האחרונות בכלא, וכשהשתחרר ב-1939, לא חזר לבסס את מעמדו בעולם הפשע. קפונה מת ב-1947.

לקפונה היה בשנות ה-20 מעמד של סלבריטי והוא אף זכה להערצה מתושביה העניים של שיקגו בשל הזלזול המופגן שהפגין כלפי חוק היובש השנוא. הוא נודע כפושע אהוב גם בגלל הנדיבות העצומה שהפגין כלפי זרים ובעזרה הכלכלית שנתן למהגרים מאיטליה. גם "מועדון הכותנה" בבעלותו הפך להיות מקום מרכזי בחיי הלילה של שיקגו, ורק ה"טבח של יום ולנטיין הקדוש" פגע במעמדו, וזאת למרות שקפונה פתח בתי תמחוי בפרוורים העניים ביותר של שיקגו. קפונה הונצח גם בסרטים וסדרות כמו "פני צלקת" ו"הבלתי משוחדים" ו"אימפריית הפשע".

החודש נשדר:
51 עובדות מדהימות על ארה"ב
הידעתם שהנשיא רוזוולט נסע במכונית משוריינת שהוחרמה מאל קפונה? מה הקשר בין מלחמת יום כיפור להחלטה לאשר פנייה ימינה ברמזור אדום? ספיישל זה חושף 51 עובדות היסטוריות מדהימות על אנשים, מקומות ופריטים בארה"ב.
הלילה בין שישי לשבת 2/7 ב-01:30, יום ראשון 3/7 ב-8:50 ו-12:45

לילה היסטורי עם קרייג פרגוסון: המאפיונר הגדול בהיסטוריה
תכנית אירוח שנונה בהגשת קרייג פרגוסון, הבוחנת את ההיסטוריה מזווית מפתיעה. הפעם חברי הפאנל הכוללים, בנוסף לפרגוסון את ג'ואל מקהייל, תומאס דייל ודרק פיטס בוחנים את השאלה מי היה המאפיונר הגדול בהיסטוריה: האם זה אל קפונה? לאקי לוצ'יאנו? או שמא דווקא פבלו אסקובר?

יום רביעי 27 ביולי ב-13:45, שבת 30 ביולי ב-17:15, יום ראשון 31 ביולי ב-17:30

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה