איש החודש: יולי 2015

יוליוס קיסר (100 לפנה"ס – 44 לפנה"ס)
יולי 2015
איש החודש של ערוץ ההיסטוריה


מי יותר מתאים להיות איש החודש בחודש יולי מאשר האיש יליד החודש (אז חודש קווינטיליס, החודש החמישי), שהחודש נקרא מחדש על שמו?

גאיוס יוליוס קיסר, מצביא ושליט רומאי מילא תפקיד קריטי בהפיכת הרפובליקה הרומית לקיסרות. כבר בגיל צעיר טיפח שאיפות גדולות. ולא בכדי, הוא השתייך למשפחה פטריקית עתיקה ומכובדת שייחסה את מוצאה עד לגיבור האגדי איניאס. עם זאת, כוחו של יוליוס לא נסמך דווקא על האצילים, חברי הסנאט, אלא נשאב ישירות ממקור כוח אחר, המוני העם.

בגיל צעיר קיבל על עצמו את תפקיד משרת כוהנו של יופיטר, אך בתקופת המאבקים לאחר התפטרותו של סולה מתפקיד הדיקטטור, העדיף להתרחק מרומא ושירת כקצין מטה באסיה הקטנה. לאחר מותו של סולה חזר לרומא והחל לבנות לעצמו שם דרך הופעה בבתי דין בהמשך נסע ליוון ללמוד. 
כמדינאי, התבסס קיסר על טקטיקות פופוליסטיות ועבר שרשרת תפקידים, מטריבון צבאי בימי מרד ספרטקוס ובהמשך נבחר לתפקיד הקוואיסטור (תפקיד שהבטיח גם מקום בסנאט) ושרת כמה שנים בספרד. כשחזר, בזכות תמיכתו בפומפיוס זכה להיבחר לתפקיד היוקרתי של אידיל, שהפך למנוף לקידום מעמדו וזאת ע"י קישוט מבני ציבור ודאגה לספק שעשועים בקנה מידה נרחב.  
במהלך שנות ה-60 המאוחרות ושנות ה-50, יצר ברית פוליטית משולשת חזקה שכונתה "הטריאומוויראט הראשון". ברית זו חיברה את קראסוס, פומפיוס וקיסר והיא הפכה למרכיב הדומיננטי בפוליטיקה הרומית. 

בשנת 58 לפני הספירה, פילס קיסר את דרכו צפונה מרומא לארצות הפראיות והבלתי ניתנות לשליטה עד אז של "השבטים הברברים". תוך פחות משמונה שנים, הרחיב קיסר את גבולות האימפריה הרומית עד חופי האוקיאנוס האטלנטי, ואף ביצע כמה פשיטות ומתקפות בבריטניה. המפתח לניצחונו של קיסר באירופה, לא נעוץ דווקא בעליונות מכונת המלחמה הרומית, וזאת משום שחיל הפרשים הגאלי, ברמת הפרש הבודד, היה לא פחות מוכשר ומאומן מהלגיונות הרומים. העליונות הצבאית של רומא התבססה על עליונות אסטרטגית וטקטית, על משמעת ועל הנדסה צבאית. יוליוס קיסר, המפקד הרומי, נחשב לאשף האסטרטגיה. על פי ההיסטוריון פלוטארכוס, תוצאות מסע המלחמה כללו כיבוש של 800 ערים, 300 שבטים כנועים, מיליון עבדים ו-3,000,000 מיליון הרוגים בשדה הקרב. כמובן, יש לקחת את הנתונים בערבון מוגבל, אך הם עדיין מעידים על הצלחה אדירה. בנוסף, הצלחותיו של יוליוס בשדות הקרב בגאליה (צרפת של ימינו) העלו את קרנו על חשבון שותפו לברית ועתה יריבו פומפיוס (קראסוס שהיה עשוי לאזן ביניהם מת בינתיים), וקרבו אותו לפרס הגדול, כס השלטון ברומא.

פומפיוס שחשש מעלייתו של קיסר, כרת ברית עם מתנגדיו של קיסר בסנאט במטרה להפעיל עליו לחץ לפרוש מפיקוד ולפזר את צבאו. קיסר לא היה מוכן לקבל תכתיב זה וקיבל החלטה גורלית, כאשר החליט לחצות את הרוביקון, אותו נהר קטן שהפריד בין המקום שבו חנה לבין איטליה, אותו נהר שהפך למושג מדיני-היסטורי "לחצות את הרוביקון".  מהלכו של קיסר הוביל את רומא למלחמת אזרחים (49 לפנה"ס) שבה הנחיל קיסר תבוסה לפומפיוס והיה לשליט העולם הרומי.

קיסר ניצל את עוצמתו הרבה להשיב את הסדר והפריחה הכלכלית. הוא נקט ברפורמות שונות כמו ישוב חיילים ואזרחים באזור גאליה, פרד ובאפריקה ושיפר את התנאים במושבות ואף העניק אזרחות גם ללא רומאים. הוא גם הפך את הבירוקרטיה לריכוזית יותר וגם תיקן את לוח השנה (מה שהפך "ללוח היוליאני" שהיה בתוקף עד לרפורמה של האפיפיור גרגוריוס ב-1582). הוא הוכרז כ"דיקטטור נצחי", אך ביוהרה שהתבטאה בכך שלא טרח לפייס את יריביו בסנאט, חי בפאר רב ואף ציווה להעמיד את פסלו במקדשו של רומולוס, דבר שערער את מעמדו, ודאי בסנאט אך גם בקרב גורמים בעם שחששו מעריצות.

בחמישה עשר במרץ, 44 לפנה"ס, נרצח קיסר בידי קבוצה בת שישים קושרים, בהם ברוטוס וקסיוס שראו במהלכיו קטיעה של המסורת הרפובליקאית של רומא. הם קיוו, שבסילוק קיסר, תחזור רומא לקדמותה, אך למעשה התדרדרה המעצמה למלחמת אזרחים נוספת. 

קיסר זכור כמנהיג משכיל, דיפלומט מצוין, מצביא מזהיר ונואם בחסד עליון – אולי, למעט קיקרו, הגדול בזמנו וכן כגבר של נשים רבות (ביניהן קליאופטרה). עם זאת, היה קצר רוח וחתר במהירות לממש את מטרותיו כשביסס סידר עדיפויות שנועד לקדם פתרון לבעיות רומא מבלי להתחשב בשיקולים של פוליטיקה פנימית, דבר שהוביל בסופו של דבר לנפילתו.

החודש נשדר:

קרבות העולם העתיק: יוליוס קיסר
בקרב על העיר הנצורה אלזיה בין רומי לגאלים, נדמה שלגאלים סיכוי לנצח בזכות עליונות מספרית ברורה. אך הגנרל הרומי יוליוס קיסר בונה בתחכום רב חיץ שמסכל את תכנית חיל התגבור הגאלי לחבור לכוחות בעיר הנצורה.
יום חמישי 18/7 ב-13:40, יום רביעי 24/7 ב-23:00 וב-01:25 (הלילה בין רביעי לחמישי) ויום יום שלישי 30/7 ב-21:10

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה