ניוזלטר אוגוסט 2015

ולדימיר איליץ' לנין (1870 – 1924)
איש החודש של ערוץ ההיסטוריה
ספטמבר 2015

המהפכן והמדינאי רוסי ומכוננה של ברית המועצות היה אחד האנשים המשפיעים ביותר על דמותה של המאה ה-20.
לנין נולד בשם ולדימיר איליץ' אוליאנוב בעיר המחוז סימבירסק על גדות נהר הוולגה וקיבל חינוך רגיל של ילד מהמעמד הבינוני של רוסיה הצארית, שעל אף התפתחותה הייתה עדיין מדינה נחשלת מבחינת רמת התיעוש והטכנולוגיה לעומת מעצמות מערב אירופה.
אחיו הבוגר הוצא להורג ב-1887 על השתתפותו בקשר להתנקש בחיי הצאר אלכסנדר השלישי. לאירוע זה הייתה השפעה מכוננת על לנין הנער, אך הוא דווקא סבר שלא טרור אישי הוא הבסיס לשינוי אלא רק תנועה המונית היא שתוכל לערער את שלטון הצאר. עם זאת, הוא גם האמין שאותה תנועה המונית עממית זקוקה ליד מכוונת.
לנין התמסר לאידיאולוגיה המהפכנית. כוחות הביטחון של הצאר הבחינו בפועלו והגלו אותו לסיביר          (1900-1897). אחר כך יצא לאירופה. בשוויץ ערך את העיתון "הניצוץ" (איסקרה). בימי מהפכת 1905 חזר לרוסיה אך לא נטל חלק פעיל בניסיון ההפיכה ועם כישלונה חזר לאירופה.
ב-1914, לאחר פרוץ מלה"ע הראשונה טען שיש להפסיק את הפעולות נגד המשטר בזמן המלחמה כי העם צריך להתמודד עם האויבים מבחוץ. ב-1917, היה ברור שמצבה של רוסיה חמור כשהצבא על סף התמוטטות. בראשית שנה זו פרצה מהפכה שהביאה להקמת ממשלה ליברלית בראשות אלכנסדר קרנסקי. אך ממשלה זו לא פרשה מהמלחמה, והופעלו עליה לחצים מצד הכוחות ששלטו עד המהפכה ומנגד גם בקרב הסוציאליסטים הקיצוניים.
ב-1917 חזר לנין בקרון חתום משוויץ, דרך גרמניה (ובהסכמתה!) לרוסיה, לעיר פטרבורג לתחנת פינלנד והתקבל בהתלהבות. תוך זמן קצר שכנע את שותפיו כי יש בכוחם של הפועלים המהפכנים להפיל את הממשלה הליברלית בבירה. הוא ארגן את אנשיו והפך את מפלגתו לזו היחידה היודעת מהו רצונה והיחידה שידעה להעביר עמדה זו לציבור, כשלנין מבטיח לציבור שתי הבטחות עיקריות וברורות להביא לסיום המלחמה ולחלוקה מחדש של הקרקעות.
בנובמבר (או אוקטובר לפי הלוח היוליאני שעדיין הונהג ברוסיה) 1917, הצליחו הבולשביקים לתפוס את השלטון ולנין, מנהיג המהפכה, הוביל מיד לשלום עם גרמניה במחיר של ויתורים כואבים (הסכם ברסט ליטובסק) והנהיג את "האדומים" יחד עם חבריו לניצחון בממלחמת האזרחים הממושכת על הכוחות המלוכנים "הלבנים".
המשטר החדש נלחם כאמור על קיומו ובמסגרת זו נרתמו כל משאבי המדינה לטובת המלחמה – כשהמדינה הקצתה את המשאבים על פי הצרכים המידיים- משטר זה של הלאמה וקיצוב כונה אח"כ "הקומוניזם המלחמתי". בולשביקים קיצוניים ותמימים ראו בשיטה זו כפריצת הדרך לחברה שוויונית.
אך לאחר שבע שנות מלחמה, היה המשק הרוסי, המפגר ממילא, במצב של קריסה – ואילו הקומוניזם המלחמתי נכשל שכן כל פעילות מסחרית שותקה. ברוסיה פרץ רעב קשה שהגבה מיליוני קורבנות. התמרמרות האיכרים גברה, האוכלוסיה העירונית הורעבה והשלטון החדש עמד בסכנת התמוטטות.
לאור קשיים אלה הנהיג לנין ב-1921 מדיניות כלכלית חדשה היא הנא"פ  (נוביאה אקונומיצ'סקאיה פוליטיקה) ועל פיה ביצע לנין נסיגה טקטית וזמנית, לדבריו, מכמה מעקרונות הקומוניזם לטובת קפיטליזם ממלכתי במשטר של דיקטטורה פרולטרית.
ב-1922 התרופפה בריאותו של לנין, זאת לאחר שכבר נפצע מירי בניסיון התנקשות בחייו ובשנת 1924 מת, כשהוא מאותת שטרוצקי הוא היורש המועדף ושסטלין עלול להיות מסוכן.

החודש נשדר:
ולדימיר לנין
סיפורו של המהפכן הקומוניסטי ולדימיר לנין. האיש שהפיל את ב-1917 את שלטון הצאר בן מאות השנים והוביל תנועה מהפכנית שסחפה את אירופה ושינתה את פניה של המאה העשרים.
ולדימיר לנין, יום ב' 21/9 ב-18:15 ויום ה' 24/9 ב-14:15



2 תגובות:

  1. שלום איך אני מקבל ניוזלטר של הערוץ?

    השבמחק
  2. שלום,
    הניוזלטר מתפרסם בראשית כל חדש בדף הפייסבוק של ערוץ ההיסטוריה וכאן בבלוג.

    השבמחק